Akkerbouw

Nieuws

Suiker Unie schaft meten koptarra af

Dinteloord – Suiker Unie schaft, met ingang van campagne 2012/2013, de koptarrabepaling af.

De huidige methode van het meten van de koptarra is kwetsbaar en vergt veel onderhoud, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie. ”In plaats daarvan betalen we voortaan ook de kop van de biet, waarbij een vaste aftrek geldt van 3 procent op de hoeveelheid betaalde bieten.”

Volgens Sikken is een vaste aftrek op zijn plaats. ”De kop bevat minder suiker dan de rest van de biet. Maar ook de kop kunnen we verwaarden. Daarom betalen we de kop en kiezen voor een vaste aftrek van 3 procent.”

De nieuwe aanpak wordt al toegepast door de suikerindustrie in Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië, zegt Sikken. ”In Scandinavië bedraagt de vaste aftrek ook 3 procent. In Duitsland ligt het tussen 3 en 4 procent en in Engeland boven de 6 procent.”
De koptarra varieert meestal tussen 3 tot 7,5 procent. Sikken: ”Dat is een relatief klein verschil, waar we nu nog een dure onderhoudsgevoelige installatie voor nodig hebben.”

Telers moeten wel voorkomen dat blad of stelen mee worden geoogst. Die geven problemen bij de verwerking van de bieten. En in de bietenhoop veroorzaken ze extra suikerverliezen. Sikken: ”De bieten worden bij het laden visueel beoordeeld op blad en stelen. Bij minder dan 5 procent blad en stelen is er niks aan de hand. Van 5 tot 15 procent krijgt de teler een waarschuwing. Boven de 15 procent hanteren we een boete van € 1,50 per ton bieten. Bij meer dan 20 procent gaat de boete verder omhoog.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.