Akkerbouw

Nieuws 291 x bekeken

Suiker Unie overweegt nieuw kwaliteitskenmerk voor bieten

Dinteloord – Suiker Unie overweegt om in de toekomst ook de kwaliteit van de suiker op te nemen in de bepaling van de bietenprijs.

In de huidige kwaliteitsbepaling kijkt Suiker Unie wel naar het gehalte aan suiker, maar niet naar het soort suiker in de biet. Bieten bevatten ook suiker dat niet goed gewonnen kan worden, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken. ”Als bieten te veel van deze zogenoemde invertsuiker bevatten, kunnen we ze niet goed verwerken.”

Suiker Unie is bezig met een meerjarig onderzoek, zegt Sikken. ”We weten dat er verschil zit tussen partijen bieten in de hoeveelheid invertsuiker. We onderzoeken onder andere hoe de teler daar invloed op kan uitoefenen. Duidelijk is wel dat de hoeveelheid invertsuiker toeneemt in bevroren bieten of in bieten die in een hoop worden bewaard waar ook veel blad en stelen in zitten. Het meerjarig onderzoek moet duidelijk maken of het zinvol is het nieuwe kwaliteitskenmerk in te voeren. Dat is in ieder geval nog niet in de volgende campagne.”

Of registreer je om te kunnen reageren.