Akkerbouw

Nieuws 394 x bekeken

Sancties treffen export pootgoed naar Syrië

Doetinchem – De export van pootaardappelen naar Syrië ligt stil, omdat het land geen betalingszekerheid meer kan bieden aan de leveranciers. De pootgoedexport naar Syrië was sterk gegroeid.

De meeste jaren kocht Syrië tussen 2.000 tot 4.000 ton pootgoed uit Nederland. Vorig seizoen (afzet oogst 2010) groeide dat naar 17.497 ton.

Directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland verklaart dat door de privatisering. ”De import werd altijd geregeld door de overheid. Dat zorgde voor vertraging en bureaucratie. De overheid heeft die import ook vrij gegeven aan particulieren. Daardoor kon een veel groter deel van de vraag worden ingevuld. Het land heeft een geschikt klimaat om aardappelen te telen. Ook voor dit seizoen zag de export naar Syrië er veelbelovend uit.”

Nu het land steeds meer in een isolement komt leveren de handelshuizen geen pootaardappelen meer. De Syrische importeurs kunnen niet garanderen dat de pootaardappelen worden betaald. Volgens Agrico-directeur Jan van Hoogen heeft het land pootgoed nodig om de bevolking te voeden. ”Wellicht dat leveranciers in Libanon pootgoed aan Syrië gaan verkopen.”

In Syrië wordt al maanden gedemonstreerd tegen president Bashar al-Assad. Daarbij vielen meer dan 3.500 doden. De Arabische Liga legt Syrië sancties op vanwege het gewelddadige optreden. Turkije volgt dat voorbeeld. Turkije is de grootste handelspartner van Syrië. De EU overweegt om ook sancties te treffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.