Akkerbouw

Nieuws

Russische exportraming graan fors omhoog

Moskou – De Russische graanexport in het lopende seizoen komt uit op 25 miljoen ton, een record, en 3 miljoen ton meer dan het Amerikaanse ministerie van landbouw eerder raamde.

Dat heeft de Russische staatssecretaris voor landbouw Alexander Solovyev bekendgemaakt. Volgens de politicus kan Rusland het exportpotentieel in 15 tot 20 jaar verdubbelen, waarmee Rusland de grootste exporteur wordt.

De verdubbeling is volgens Solovyev mogelijk door een hogere opbrengst per hectare en het in cultuur brengen van meer landbouwgrond. Solovyev ziet met name in Azië een toenemend belangrijke exportmarkt voor Russisch graan. Rusland kan een grote concurrent worden voor de VS en Australië, die veel exporteren naar Azië.

Rusland is traditioneel vooral een concurrent van de EU omdat beiden vooral leveren op Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Nieuwe graanterminals in het midden en Oosten van Rusland en vernieuwde spoorverbindingen maken Azië en vooral China een potentieel belangrijke klant, aldus Solovyev in een speech. Dit jaar worden al recordvolumes graan via het spoor vervoerd.

De Oekraïense exportraming voor het seizoen 2011/2012 is door de overheid juist verlaagd van 27 naar 24 miljoen ton graan. De lagere export is het gevolg van een lagere verwachte winterproductie. Eerder maakte Kazachstan bekend geen 15 maar 10 miljoen tarwe te kunnen uitvoeren door logistieke issues.

Opvallend is dat deze week Argentinië een belangrijke tender voor levering aan Egypte won. Egypte is de grootste importeur van graan ter wereld, en de serie tenders werd steeds ingevuld door meestal goedkopere leveranciers uit het Zwarte Zee gebied. Normaliter is Frankrijk de eerste leverancier aan Egypte na Rusland, Oekraïne en Kazachstan.

Of registreer je om te kunnen reageren.