Akkerbouw

Nieuws

Rabobank: tarweprijs in 2012 omlaag, maisprijs gelijk

Utrecht – De tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs in het eerste kwartaal zal dalen van 179 naar 162 euro per ton, om na een stijging van ongeveer 10 euro in de volgende kwartalen het jaar af te sluiten rond een koers van 166 euro.

Economisch ontij drukt de markten maar politieke onrust, lage voorraden en hoge productiekosten maken dat agrigrondstoffen niet kelderen. Dat schrijft de Rabobank.

De coöperatieve bank denkt dat de maisprijs zich per saldo licht boven het huidige niveau van 595 dollar per bushel zal bewegen, rond de 610 dollar. Voor de langere termijn zien de analisten de graanprijzen weer oplopen richting historische toppen. Het geld van speculanten zoekt nu naar veilige havens, maar zal terugkeren als de economie stabiliseert.

De sojaprijs daalt volgens de Rabobank, maar blijft hoger liggen dan het meerjarige gemiddelde en de huidige spotprijs. Voor sojameel zetten de bankiers voor het eerste kwartaal 310 dollar per ton in de boeken, 25 dollar meer dan de huidige prijs. Een dieptepunt van 290 dollar wordt in het tweede kwartaal aangetikt, terwijl het jaar wordt afgesloten met 335 dollar per ton.

De vraag uit opkomende economieën zal volgens de bank groot blijven, zelfs als de Chinese groei afremt, en de VS zullen hiervan het meest profiteren. De Rabobank voorziet een verdere daling van de waarde van de dollar tegenover de meeste munten in opkomende economieën en de munten van belangrijke concurrerende exporteurs.

Australië en Nieuw-Zeeland zijn volgens de analisten anders dan Argentinië en Brazilië wel goed gepositioneerd, en kunnen profiteren van een verzwakkende eigen munt. Zo kan Australië meer tarwe gaan exporteren. De EU merkt hier naar verwachting relatief weinig van omdat het vooral in de slag is met Rusland en Oekraïne op de markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De Rabobank maakt bij de ramingen een groot voorbehoud voor onzekere politieke beslissingen. De wereldwijde agrarische markten worden volgens de grootste financier van de Nederlandse land- en tuinbouw toenemend gepolitiseerd. Wie in de landbouw wint of verliest in 2012 zal voor een groot deel van politieke beslissingen afhangen, aldus de rapporteurs.

De bank ziet onzekerheden die samenhangen met het bio-ethanolbeleid van de VS en de aankomende Amerikaanse en Russische presidentsverkiezingen. De politieke onzekerheid wordt door markt ”ingeprijsd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.