Akkerbouw

Nieuws 257 x bekeken 2 reacties

NAV: te veel aardappelen dit seizoen

Noordhoek – Er zijn dit seizoen 5 miljoen tot 6 miljoen ton aardappelen te veel in Noordwest-Europa geproduceerd om een goede prijs mogelijk te maken. De opbrengstprijzen blijven ver onder de kostprijs.

Dat constateert de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) in een analyse van de aardappelmarkt.
Volgens NAV is in de vijf West-Europese landen ruim 26 miljoen ton aardappelen geoogst. Vorig jaar was dat 22 miljoen ton. ”Bovendien zijn de exportverwachtingen richting Oost-Europa veel minder gunstig dan vorig jaar. Dit resulteert in een dramatisch prijspeil.”

Er zijn problemen met de bewaring van de aardappelen, schrijft de NAV. ”Nedato schat dat ongeveer 2 procent van de oogst verloren is gegaan. Dat is voor de betreffende telers een ramp, maar het heeft weinig invloed op de marktsituatie.”

NAV stelt dat het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa bij een gemiddelde opbrengst leidt tot een te groot aanbod om tot kostendekkende prijzen te kunnen komen. ”De telers moeten beperking van het aanbod serieus overwegen. Dat is de belangrijkste en meest effectieve maatregel die we als telers zelf kunnen nemen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jammer dat de prijzen dit seizoen in de put gepraat worden door nota bene de landbouworganisaties zelf. Vanaf het begin
  van het seizoen is alles in de put gepraat doordat iedereen de opbrengsten de lucht in schreef. Zogenaamde deskundigen, suiker unie, landbouworganisaties, iedereen schreef dat de opbrengsten gigantisch zouden worden.
  Niets is minder waar, ik zit midden in een akkerbouwgebied en hier zijn de opbrengsten maar heel gemiddeld. Iedereen is het zeer extreme voorjaar vergeten waardoor o.a. het graan ver onder het gemiddelde presteerde. Uitzonderingen daargelaten.
  De aardappel opbrengst is ook maar heel gemiddeld, wel grove aardappelen maar veel minder aanslag dus ook minder kilo's. Toegegeven, de arealen consumptieaardappelen en uien zijn al jaren veel te groot.

 • no-profile-image

  Het is niet leuk als het je treft maar de grote hoeveelheid rotte piepers schept wel hoop voor een hogere prijs op termijn.
  Het is een ramp als er geen ramp is!!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.