Akkerbouw

Nieuws 1027 x bekeken

NAV: kostprijs stijgt in 2012 bij consumptieaardappelen

Slootdorp - De kostprijs voor consumptieaardappelen stijgt volgend jaar. Om hetzelfde saldo als bij tarwe te halen, moet de akkerbouwer minimaal 13,1 cent per kilo aardappelen ontvangen, uitgaande van levering in april.

Die berekening presenteerde de Nederlandse Akkerbouw Vakbond op een bijeenkomst in Slootdorp. In 2010 lag de kostprijs op zandgrond op 10,5 cent per kilo aardappelen af land, inclusief vergoeding voor eigen arbeid en vermogen en een ondernemersmarge van 15 procent. Voor kleiaardappelen is de kostprijs 15,1 cent bij levering in april.

Voor teeltjaar 2011 heeft de NAV geen berekening gemaakt. Voor volgend jaar berekent de NAV de kostprijs op 11,3 cent voor zandaardappelen en op 15,9 cent voor kleiaardappelen.

De berekening geeft telers een handvat om te onderhandelen, zegt bestuurder Keimpe van der Heide. “Maar de telers halen dit seizoen bij lange na niet de kostprijs die nodig is voor een gezonde bedrijfsvoering.”

De tarweteelt is interessanter, stelt Van der Heiden. “Het saldo van tarwe is negatief 442 euro per hectare bij een prijs van 165 euro per ton en een opbrengst van 9 ton per hectare. Om dat saldo bij aardappelen te halen heb je op kleigrond een prijs nodig van 13,1 cent per kilo bij aprillevering.”

Of registreer je om te kunnen reageren.