Akkerbouw

Nieuws 385 x bekeken 4 reacties

NAV: afbreken suikerquotum kost teler 3.200 euro

Noordhoek – De Nederlandse suikerbietenteler gaat er gemiddeld 3.200 euro op achteruit als de suikerquotering wordt afgeschaft of de invoerheffing op suiker wordt verlaagd.

Dat rekent de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) voor, op basis van het rapport Wel of geen suikerquotering? van het Landbouweconomisch Instituut (LEI) van Wageningen UR. Zowel het afschaffen van de quotering als het met 70 procent verlagen van de invoerheffing leiden tot een inkomensdaling van 5 tot 7 procent.

Dit heeft een verlaging van de bietenprijs tot gevolg. NAV-bestuurder Klaas Hoekstra: ”6 euro per ton minder is een saldodaling van 500 euro bij 80 ton per hectare. Voor een gemiddeld bedrijf 3.200 euro. Daar worden we niet vrolijk van.”De vakbond pleit er daarom voor het suikerbeleid niet af te breken.

Waar het LEI verwacht dat het areaal bieten groeit als de quotering wordt beëindigd, denkt de NAV juist het tegenovergestelde. ”Bij de huidige hoge bietenprijs is de teelt net kostendekkend. We voorzien geen groeiende animo als bieten voor graansaldo’s moeten worden geteeld.”

Hoekstra vraagt zich af wie er in de EU zit te wachten op een instabiele suikermarkt met sterk fluctuerende prijzen, wat volgens hem het gevolg is van liberalisering van de wereldmarkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lekker goedkoop vreten van de boer en 3 keer per jaar op vakantie naar het buitenland,daar zitten ze op te wachten wat anders?

 • no-profile-image

  wat een flauwekul verhaal van de NAV
  bieten is verreweg de beste teelt, zelfs bij een wat lagere prijs
  als wij de bietenteelt uit kunnen breiden gaat ons saldo omhoog in plaats van omlaag of denken de doemdenkers dat je van een ha tarwe van 10 ton voor 15 cent meer overhoudt?????????
  doe eens niet zo bekrompen NAV en ga ondernemen
  Jouke Hoekstra ga jij maar eens bij een baas werken, kun je lekker 3 keer op vakantie, ook naar het buitenland, lekker weer daar joh

 • no-profile-image

  blauwe teentjes noordam?

 • tjeu24

  ze moeten het bietenquotum er gewoon oplaten je zet heel de suikermarkt op losse poten zo wordt het net als aardappels en uien het éne jaar verdien je niks en het andere jaar heb je de hoofdprijs nu weet suikerunie tenminste waar ze aan toe zijn als het quotum er af gaat niet meer

Of registreer je om te kunnen reageren.