Akkerbouw

Nieuws

NAO schorst handelsbedrijf in illegaal pootgoed

Den Haag - De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft aardappelhandelsbedrijf W.J. Westhoeve en Zonen in het Zuid-Hollandse Ouddorp geschorst als lid.

De NAO vindt dat het handelsbedrijf het belang van de vereniging in ernstige mate heeft geschaad doordat het bedrijf illegaal pootaardappelen produceerde en verhandelde.

De fraude is ontdekt door Breeders Trust, de opsporingsorganisatie van acht Europese handelshuizen. Het handelsbedrijf is gevestigd op het Zuid-Hollandse gebiedsdeel Goeree Overflakkee waar de voedselautoriteit NVWA de laatste drie jaar diverse keren ringrot heeft ontdekt. De NVWA legt een link tussen de besmettelijke aardappelziekte en de handel in illegaal pootgoed.

Directeur Jan Westhoeve van het handelsbedrijf erkent de illegale handel, maar stelt dat hij niet wist dat gecertificeerd pootgoed niet mag worden doorverkocht. Ook zou het gaan om kleine hoeveelheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.