Akkerbouw

Nieuws

Middenmeer publiceert tarweprijs nieuwe oogst

Middenmeer – De Beursvereniging Middenmeer publiceert een notering voor tarwe van de nieuwe oogst. De vereniging is de eerste beurs die dat doet in Nederland.

De leden hebben de vereniging verzocht om wekelijks zo’n notering te publiceren, zegt voorzitter Renze Bouthoorn. ”Telers kunnen bij steeds meer graanhandelaren hun tarwe van de nieuwe oogst verkopen op termijn. Daardoor is behoefte ontstaan aan zo’n notering.”

De vereniging noteert wekelijks tarwe en gerst die al is geoogst. Daar komt een notering bij voor nog te oogsten tarwe. Bouthoorn: ”De notering is gebaseerd op tarwe met 15 procent vocht en franco in de put geleverd. De noteringen van de oude oogst zijn af boerderij. De notering wordt vastgesteld op basis van marktinformatie en de termijnmarkt in Parijs, vertaald naar wat een boer werkelijk voor zijn tarwe kan krijgen.”

Vorige week publiceerde de beursvereniging voor het eerst tarwe nieuwe oogst. Toen konden telers tarwe van oogst 2012 verkopen voor 150 euro per ton, franco geleverd. Dat betekent dat de teler de transportkosten betaalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.