Akkerbouw

Nieuws 412 x bekeken 1 reactie

Maiswortelboorder mogelijk resistent voor GMO-mais

St. Louis – De maiswortelboorder lijkt in verschillende staten van de VS resistent te zijn tegen een genetisch gemodificeerde maissoort van Monsanto, juist ontwikkeld om insecten te doden.

Dat meldt de Environment Protection Agency (EPA), onderdeel van de Amerikaanse federale overheid.

De EPA schrijft in een rapport dat resistentie lijkt te zijn vastgesteld in delen van vier staten waar ”onverwachte schade” is vastgesteld bij mais. Het betreft de staten Illinois, Iowa, Minnesota en Nebraska. De EPA schrijft dat een systeem van Monsanto bedoeld om de werking na te gaan, niet adequaat is.

Voor Monsanto is de verkoop van maiszaad en gewasbeschermingsmiddelen voor mais zeer belangrijk. In het afgelopen boekjaar (afgelopen in september) waren maisgerelateerde producten goed voor 40 procent van de totale omzet, wat neer kwam op 3,5 miljard euro.

De maiswortelboorder geldt als vervaarlijke vijand van veel graantelers in de VS, die jaarlijks voor ten minste 800 miljoen euro aan schade toeschrijven aan het insect. De genetisch gemodificeerde ”Bt-mais”-variant wordt op circa 14,9 miljoen hectare geteeld, aldus Monsanto.

Het bedrijf uit Missouri benadrukt dat voor minder dan 0,2 procent van het areaal onverwachte schade door de maiswortelboorder is gerapporteerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Weer blijkt dat de mens hoe snel ook, door de natuur wordt inhaald. Eerst de Round Up resistentie en de super fusarium in graan, nu de Bt. resistentie en de handel maar drukken om de GMO s toe gelaten te krijgen. Hoe dom kun je zijn als handelaar, vandaag geld pakken en Wat milieu, Wat gezond voedsel, Allemaal zorgen voor later als mijn zakken eerst maar over vol zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.