Akkerbouw

Nieuws 221 x bekeken

'Lage voorraden garanderen beweeglijkheid graanmarkt'

Rotterdam – De graanvoorraad blijft tot en met ten minste 2020 relatief klein waardoor markten zeer beweeglijk zullen blijven.

Deze verwachting sprak directeur Herman Versteijlen van het directoraat-generaal Agri van de Europese Commissie uit tijdens de jaarvergadering van het Comité voor Graanhandelaren.

Versteijlen zei te verwachten dat de wereldvoorraad circa 10 procent van de consumptie zal bedragen terwijl de markt pas echt tot rust komt bij een twee keer zo grote voorraad. De markt zal vaak lijken op de chaotische markt tijdens het seizoen 2007/2008, toen wereldwijd voedselrellen uitbraken.

Volgens de Brusselse topambtenaar zijn graanprijzen in historisch perspectief relatief hoog, maar reageren boeren in de EU hier nog nauwelijks op. Het graanareaal in de EU zal volgens berekeningen van de Europese Commissie volgend jaar bijna een procent dalen in het seizoen 2011/2012. De productie stijgt door een hogere opbrengst volgens de ramingen met ruim 2 procent.

De rekenaars verwachten dat de graanexport vanuit de EU zal afnemen van een volume van 32 miljoen ton in 2010 naar 20 miljoen ton in de komende tien jaar. De import stabiliseert volgens Versteijlen rond 12 miljoen ton. De reden achter een dalende export ligt in de toenemende aanwending van zowel mais als tarwe voor de bio-ethanolproductie, die echter nooit een zo groot beslag zal leggen op de productie als in de VS.

Versteijlen ziet in Rusland geen hele grote bedreiging voor de EU-export van granen. ”De Russische goede voornemens worden zelden waargemaakt.” Oekraïne kan wel een concurrent vormen op de handel die voor de EU vooral gericht is op Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar Versteijlen benadrukte dat een op handen zijnd vrijhandelsverdrag tussen de EU en Oekraïne de facto geen betekenis zal hebben voor de handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.