Akkerbouw

Nieuws 254 x bekeken

'Lage prijzen ruïneren aardappelsector Ierland'

Dublin – De aardappelsector in Ierland dreigt in elkaar te storten als de telers niet snel een levensvatbare prijs voor hun product ontvangen. De huidige prijzen zijn historisch laag en liggen ver onder de productiekosten. Dat zegt voorzitter Thomas Carpenter van de sectie Aardappelteelt van de Irish Farmers Association.

Carpenter is afgelopen weken op een aantal bijeenkomsten geweest. ”Daar hebben de telers aan winkeliers en handelaren harde vragen gesteld over een producentenprijs die hun bedrijven levensvatbaar kan houden.”
Carpenter wijst er op dat de telers na het goede seizoen 2010 vrijwillig minder aardappelen hebben geteeld om een te groot aanbod te voorkomen. Daardoor is het areaal 13 procent kleiner dan vorig jaar. ”Door hoge opbrengsten is er tijdelijk een overschot geweest. Maar de markt is nu in evenwicht.”

Carpenter hekelt dat winkeliers aardappelen onder de kostprijs verkopen. ”Zo’n 60 procent van alle Ierse aardappelen wordt verkocht via grote winkelketens. Zij oefenen veel controle uit op de sector maar dat gaat dan ook gepaard met de nodige verantwoordelijkheid tegenover de telers en de sector als geheel.”

Vorige week riep de Duitse telersvereniging Reka Rheinland telers op geen aardappelen meer te verkopen of alleen tegen een hogere prijs. Voorzitter Martin Dahmen schreef in een open brief dat afnemers zich moeten realiseren dat telers niet tegen een dumpprijs kunnen produceren.

Voorzitter Louis Beemsterboer van akkerbouworganisatie VTA vindt de Duitse en de Ierse oproep veelzeggend. ”Het geeft aan hoe hoog de nood is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.