Akkerbouw

Nieuws

Ierse aardappelsector in gevaar

Dublin – De aardappelsector in Ierland dreigt in elkaar te storten als de telers niet snel een ’levensvatbare’ prijs voor hun product ontvangen. De prijzen die momenteel worden betaald, liggen op een historisch laag niveau en zijn ook ver onder de productiekosten.

Dat stelt voorzitter Thomas Carpenter van de sectie aardappelenteelt binnen de Irish Farmers Association. Carpenter is de afgelopen weken bij een aantal bijeenkomsten geweest ”waar de telers winkeliers en de handelaren harde vragen hebben gesteld over een producentenprijs die hun bedrijven levensvatbaar kan houden”. Hij wijst er daarbij op dat de telers na het uitbundige seizoen 2010 vrijwillig minder aardappelen hebben geteeld om een te groot aanbod te voorkomen.

Daardoor is het areaal aan aardappelen momenteel 13 procent minder dan vorig jaar. ”Door een gunstig groeiseizoen en hoger dan gebruikelijke opbrengsten is er wel een tijdelijk overschot geweest maar we zijn nu weer terug bij naar schatting 60.000 ton wat aangeeft dat de markt in evenwicht is.”

Carpenter hekelt ook dat winkeliers aardappelen onder de kostprijs verkopen. ”Zo’n 60 procent van alle Ierse aardappelen wordt verkocht via de grote winkelketens. Zij oefenen dus veel contrôle uit over de sector maar dat gaat dan ook gepaard met de nodige verantwoordelijkheid tegenover de telers en voor de toekomst van de sector als geheel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.