Akkerbouw

Nieuws

'Graankartel Zwarte Zee van de baan'

Odessa – Rusland, Oekraïne en Kazachstan gaan geen graankartel vormen. De drie landen rond de Zwarte Zee hebben niet genoeg geld om alle faciliteiten van de grond te krijgen. Dat zei Sabit Kashkinbaev, directeur van het staatsbedrijf dat graan inkoopt in Kazachstan.

Kashkinbaev staat nog steeds achter het idee van een gezamenlijke graanpool van Rusland, Oekraïne en Kazachstan, meldt marktbureau APK-Inform. Maar er is veel geld nodig om alle spoorwegen, havenfaciliteiten en opslagmogelijkheden te realiseren. Kashkinbaev verwacht dat dat niet gaat lukken.

In 2009 maakten de drie landen voor het eerst plannen bekend voor een gezamenlijke graanpool. De landen willen de export van graan naar de wereldmarkt coördineren en zo marktaandeel winnen. Ook willen ze meer gebruik maken van elkaars exportfaciliteiten. Rusland en Oekraïne hebben al plannen om samen graaninstallaties te bouwen in de havens aan de Zwarte Zee.

Er is veel verzet vanuit de particuliere handel in de landen tegen een gezamenlijke pool. Ook de VS en de EU kunnen de plannen niet waarderen. In 2009 dreigde de VS dat het de toetreding van Rusland tot de wereldhandelsorganisatie WTO blokkeert als het kartel wordt gevormd. De EU dreigde Oekraïne, dat wel lid is van de WTO, voor een WTO-panel te slepen. Door een kartel worden de drie landen samen de grootste tarwe-exporteur ter wereld. De tarwemarkt wordt al decennia gedomineerd door de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.