Akkerbouw

Nieuws

Graan uit EU minder gewild

Brussel – In de EU is afgelopen week voor 269.387 ton graan aan uitvoercertificaten aangevraagd. Daarvan is 226.000 ton bestemd voor tarwe. Dat is veel minder dan in de afgelopen weken.

Begin december werd voor 549.769 ton uitvoercertificaten aangevraagd, waarvan 407.000 ton tarwe. In november liepen de wekelijkse aanvragen uiteen van 456.784 ton tot 881.510 ton graan.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw concludeert dat graan uit Europa minder aantrekkelijk is geworden. ”Landen als Argentinië, Australië en Brazilië hebben veel graan geoogst. Dat bieden ze goedkoop aan op de wereldmarkt. Daarmee drukken ze de Zwarte Zee-regio uit de markt. Egypte kocht laatst tarwe in Argentinië. Dat is toch nog goedkoper voor Egypte, ondanks het feit dat Europa veel dichterbij ligt.”

Bovendien staat veel wintertarwe er slecht voor in Oekraïne. Het ministerie van landbouw verwacht dat zo’n 1,5 miljoen hectare wintergewassen het niet redden. Dat is een derde van het areaal. Die grond kan in het voorjaar alsnog worden ingezaaid met mais, zonnebloemen of zomergerst.
Dit drukt de export uit Oekraïne, zegt de productschapswoordvoerder. ”Het land zal voorraden aanleggen, waardoor minder beschikbaar komt voor de export.”

Of registreer je om te kunnen reageren.