Akkerbouw

Nieuws 267 x bekeken 1 reactie

Fransen tegen afschaffen suikerbeleid

Parijs – De Franse minister van landbouw Bruno le Maire en de organisatie van suikerbietentelers CGB zijn tegen het afschaffen van de suikerquota en de minimimprijs in de EU.

”De liberalisering zal degenen die risico hebben genomen verzwakken,” aldus Le Maire tijdens het jaarcongres van de CGB. Voorzitter Eric Lainé beschuldigt Brussel er op zijn beurt van de suikersector in de EU te vernietigen.

Le Maire vindt dat de quota in de suikersector tot zeker 2020 behouden moeten blijven. ”Ik zal in Brussel ook de drie-eenheid van regulering, minimumprijs en sectorale afspraken blijven verdedigen.” De bietensector is volgens de minister juist een voorbeeld van stabiliteit dankzij de beschikbaarheid van middelen om wisselvalligheid tegen te gaan.

Lainé zegt op zijn beurt niet te begrijpen waarom de Commissie op het laatste moment heeft toegegeven aan de meest liberaal-gezinde landen. Volgens hem zijn de voorstellen ook in strijd met de standpunten van het Europees Parlement op dit gebied. Uitstel tot 2020 biedt de bietentelers de gelegenheid om hun productiekosten geleidelijk terug te dringen tot een niveau waarop ze kunnen concurreren met Brazilië.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hetzelfde geldt voor het melk quotum en de varkensrechten. Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt.

Of registreer je om te kunnen reageren.