Akkerbouw

Nieuws

Franse suikeroogst breekt record

Calais – De Franse suikerbietenoogst is dit seizoen uitgekomen op een nieuwe recordopbrengst van 37 miljoen ton.

De opbrengst per hectare lag eveneens op een recordniveau van 96 ton per hectare met een gemiddeld suikergehalte van 16 procent.

Die goede resultaten zijn te danken aan de gunstige weersomstandigheden maar ook aan verdere verbeteringen in de teelttechnieken, aldus de bond van bietentelers Confédération Générale des planteurs de Betteraves.

De CGB greep de publicatie van die cijfers ook aan om zich nog eens sterk uit te spreken tegen de voorgestelde afschaffing van de Europese suikerregeling. De Franse bietentelers zouden hun concurrentiekracht de komende vijf jaar met nog eens 30 procent op willen voeren maar dat wordt onmogelijk als ze nog meer moeten opboksen tegen de telers van rietsuiker uit Brazilië, aldus de CGB. ’’We hebben tijd nodig om onze positie op de wereldmarkt veilig te kunnen stellen. Als het suikerregime zou verdwijnen, dan brengt dat de hele Europese sector uit evenwicht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.