Akkerbouw

Nieuws

Frankrijk wil grootste exporteur van aardappelen blijven

Parijs – Frankrijk wil de grootste exporteur blijven van aardappelen in Europa en zelfs in de wereld.

Dat vergt een gezamenlijke inspanning van de hele sector en meer actie van de kant van de overheid. Vooral de markten in Oost-Europa bieden daarbij nog altijd interessante kansen.
Dat is de voornaamste boodschap van het jaarcongres van het aardappelschap CNIPT dat geheel aan die export gewijd was.

Frankrijk neemt in de Europese Unie 20 procent van de aardappelexport voor haar rekening en is daarmee marktleider voor Duitsland en Nederland. Het grootste deel van die uitvoer gaat naar de Europese buurlanden Italië, België en Spanje met Portugal. ”Die optimale positie moet behouden blijven, zeker nu de binnenlandse markt niet meer groeit. Franse producten staan bekend om hun kwaliteit, de buitenlandse klanten vragen er steeds weer om”, stelt het schap.

De sterke Franse positie is direct gelieerd aan de expansie van Franse supermarkten, met name in Oost-Europa, geeft het schap toe. ”Wij zijn daarbij favoriet omdat we weten hoe we aan de eisen van die afnemers moeten voldoen.” Toch gaat op dit moment niet meer dan een paar procent van de Franse export naar die markten. ”Die Oost-Europese markt met 100 miljoen mensen die slechts een vrachtwagenrit verwijderd zijn, biedt dan ook meer mogelijkheden.”

Het CNIPT wijst daarbij wel op het belang van een verdere standaardisatie in de internationale handel in aardappelen. ”Kwaliteit staat altijd bovenaan. Op dat gebied moeten we altijd een stapje vóór zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.