Akkerbouw

Nieuws

'Faillissement MF Global mag vertrouwen clearinghouse niet ondermijnen'

Chicago – Het faillissement van MF Global mag geen reden zijn de huidige werkwijze op de agrarische termijnmarkten te veranderen. Dat heeft directeur Bryan Durkin van CME Group, het bedrijf achter de termijnmarkten in Chicago en New York, gezegd op een bijeenkomst met meer dan zevenhonderd boeren, bankiers en graanhandelaren.

MF Global was het grootste internationale clearinghouse en met afstand de grootste op de termijnmarkt in Chicago. Een clearinghouse treedt bij de handel in gestandaardiseerde contracten op als tussenpersoon. MF Global verzorgde de administratie, hield contractuele verplichtingen bij en stalde vaak een borg van de aankopende partij.

Het bedrijf, gevestigd in Manhattan, ging failliet en 1,2 miljard dollar (917 miljoen euro) van klanten is nog spoorloos. CME Group en de Commodity Trading Commission wijzen naar elkaar als partij die de meeste schuld draagt. Durkin verklaarde tegenover persbureau Reuters ”niet te rusten totdat elke missende dollar is teruggevonden.”

Inmiddels is het aantal handelende partijen op de termijnmarkt in Chicago licht afgenomen, waaruit volgens Durkin een gebrek aan vertrouwen in de betrouwbaarheid van clearinghouses spreekt. ”Dit was echter het falen van een bedrijf dat de regels heeft overtreden, niet het falen van het principe van een clearinghouse.”

Ook Nederlandse handelspartijen als Nidera en Cefetra doen zaken op de termijnmarkt in Chicago. De bedrijven willen echter niet ingaan op de impact. Nederlandse handelaren doen wel vaak zaken in Parijs, Frankfurt en Londen, en deden daarom vaak zaken met een ander clearinghouse.

Of registreer je om te kunnen reageren.