Akkerbouw

Nieuws 199 x bekeken

FAO verlaagt graanraming licht

Rome – De Wereldvoedselorganisatie FAO heeft de graanoogst­raming voor seizoen 2011/2012 marginaal verlaagd. De raming gaat uit van een productiestijging van 3,5 procent ten opzichte van seizoen 2010/2011.

Omdat de inzet van met name tarwe in veevoer ook stijgt, groeit de verwachte eindvoorraad marginaal. De inzet van tarwe voor veevoer stijgt wereldwijd zo’n 8 procent.

De verhouding voorraad-verbruik stijgt met 0,1 procentpunt tot 21,8 procent. Normaliter resulteert een grote voorraad in lagere en minder beweeglijke prijzen. In het seizoen 2009/2010 lag de verhouding nog duidelijk hoger op 23,4 procent. Het grootste deel van de verwachte stijging vindt volgens de raming plaats in ontwikkelde landen.

De oogst van ontwikkelde landen stijgt op jaarbasis 5,8 procent tot 994,4 miljoen ton. Ontwikkelingslanden zien de productie 1,8 procent stijgen tot 1,3 miljard ton. De EU oogst volgens de raming 3,9 procent meer, terwijl leden van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten 40 procent meer oogsten. Met name Rusland en Oekraïne leden in het vorige seizoen onder droogte.

De FAO meldt dat landen met een laag inkomen die netto voedselimporterend zijn, voor een record van 33 miljard dollar (24,7 miljard euro) aan granen zullen importeren in het seizoen 2011/2012. Daarmee stijgt de graanrekening voor deze landen volgens de FAO op jaarbasis met 3,4 procent.

Afrika kent volgens de FAO de grootste voedingstekorten. Het continent ziet de productie op jaarbasis 4 procent dalen. De regionale verschillen binnen Afrika zijn groot. De Noord-Afrikaanse landen als Egypte, Algerije, Libië en Marokko oogsten 12,3 procent meer, maar in andere delen neemt de productie fors af. De FAO vreest dat hongersnood blijft bestaan in Somalië.

Afrika krijgt volgens huidige afspraken 1,5 miljoen ton granen als voedselhulp en heeft al voor 27,7 miljoen ton aan granen ingekocht. Vorig jaar kreeg Afrika 3,4 miljoen ton voedselhulp en kocht het 38 miljoen ton zelfstandig in.

Of registreer je om te kunnen reageren.