Akkerbouw

Nieuws

Export aardappelen gegroeid in november

Den Haag – De export van consumptie- en industrieaardappelen is in november met ruim 15.000 ton ofwel 27 procent gegroeid ten opzichte van oktober.

Dat blijkt uit recente gegevens van het hoofdbedrijfschap voor de agrarische groothandel. Voor tweederde is die groei gerealiseerd in Europa zelf; België (plus 8.000 ton) en in mindere mate Duitsland (plus 2.000 ton). Ook zijn er meer aardappelen naar Afrika en Azië uitgevoerd (samen ruim 4.500 ton meer).

In het nu vier maanden oude exportseizoen is er een hoeveelheid van 38.000 ton aardappelen minder uitgevoerd (-12 procent). Binnen de EU is de teruggang aanzienlijk: 31.500 ton. Landen als België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk nemen minder af. Overal in de EU is de aardappeloogst groot uitgevallen. Buiten de EU is vooral de export naar Rusland ten opzichte van vorig seizoen enorm gekelderd, zo’n 28.500 ton minder ofwel bijna 90 procent. Vorig jaar had Rusland echter vrijwel geen eigen oogst, dus dat is geen verrassing.

De aardappelexport naar Afrika en Amerika is flink gegroeid, met in totaal ruim 21.000 ton dit seizoen. Voor de export naar Afrika is dat 18 procent groei, voor de export naar Amerika 63 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.