Akkerbouw

Nieuws 247 x bekeken

Egypte koopt voor eerst dit seizoen Franse tarwe

Caïro – Egypte heeft voor het eerst sinds juni Franse tarwe gekocht, meldt analistensite Agrimoney. Egypte gaf tot nu toe de voorkeur aan tarwe uit landen rond de Zwarte Zee omdat die goedkoper was.

Egypte heeft dit seizoen 3,8 miljoen ton tarwe gekocht op de wereldmarkt, waarvan 3 miljoen ton uit Rusland. Het land kocht ook tarwe in Argentinië. Daar is de oogst bijna klaar waardoor veel tarwe beschikbaar is.

In de laatste tender kocht het Egyptische inkoopbureau GASC 60.000 ton Franse tarwe, 60.000 ton Argentijnse tarwe en 60.000 ton Russische tarwe. Frankrijk bood de tarwe in deze tender goedkoper aan dan Rusland, gesteund door de lagere eurokoers. Maar de transportkosten van de Zwarte Zee naar Egypte zijn lager dan vanuit Frankrijk.

Rusland verkoopt veel tarwe sinds 1 juli het exportverbod werd opgeheven. Maar de silo’s dicht bij de havens in de Zwarte Zee raken leeg, waardoor de tarwe over grotere afstanden moet worden vervoerd. Rusland kan daardoor minder grote hoeveelheden tarwe leveren. Bovendien stijgen de binnenlandse tarweprijzen, waardoor Rusland moeilijker kan concurreren op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.