Akkerbouw

Nieuws 198 x bekeken

Een vijfde surplussuiker mag naar voedingsmarkt

Brussel – De Europese Commissie heeft 21,7 procent van de aangevraagde hoeveelheid surplussuiker toegewezen dat als quotumsuiker mag worden afgezet.

Dat betekent dat de suikerproducenten bijna vijf keer meer surplussuiker hebben aangemeld dan dat er afzetruimte is. Quotumsuiker brengt veel meer geld op dan surplussuiker.

De Commissie nam vorige maand maatregelen om een suikertekort in de EU te voorkomen. Suikerproducenten mogen 400.000 ton surplussuiker verkopen als voedingssuiker. Dan moeten ze een heffing betalen van 85 euro per ton. Normaal staat daar een boete op van 500 euro per ton.
En via invoertenders tegen een verlaagde importheffing komt extra suiker de EU binnen. De Commissie heeft tot nu toe 136.000 ton suiker als extra import geaccepteerd.

De Commissie hoopt dat door deze maatregelen meer suiker beschikbaar komt voor de voedingsmarkt. Zonder maatregelen zou dit seizoen een tekort ontstaan van 700.000 ton voedingsuiker.

Bij isoglucose mag 21.000 ton dat boven het quotum is geproduceerd op de voedingsmarkt worden afgezet. Van iedere inschrijving heeft de Commissie 99,3 procent toegewezen. De extra suiker en isoglucose voor verwerking door de voedingsmiddelenindustrie moet vóór eind februari zijn afgezet op de interne markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.