Akkerbouw

Nieuws 197 x bekeken

Duitsers sorteren kleine 2 miljoen ton niet verkoopbare aardappels uit

Berlijn – De Duitse aardappeloogst is netto aanzienlijk minder groot dan de bruto oogstcijfers doen vermoeden.

In feite is het volume niet groter dan de krappe oogst van vorig jaar, die een slordige 10 miljoen ton opleverde.

Dat zegt de aardappelsectorcommissie van het Bauernverband. Oorzaak is dat een forse hoeveelheid op grond van de kwaliteit niet kan worden vermarkt. Met name zijn er veel bovenmaatse aardappels gerooid.

De oogst is bruto 11,9 miljoen ton ofwel een kleine 18 procent meer dan in 2010. Dat houdt dus in dat 1,9 miljoen ton buiten de boot valt. De telersprijzen zijn niettemin ’extreem laag’, meent de commissie. ”Als gevolg daarvan, maar ook vanwege de gewijzigde Europese marktregulering voor de fabrieksteelt, is te verwachten dat een aantal aardappeltelers volgend jaar op lucratievere gewassen overstapt. Uitbreiding van het areaal is daarom onwaarschijnlijk, aldus de commissie.



Of registreer je om te kunnen reageren.