Akkerbouw

Nieuws 260 x bekeken

Duitse telers roepen op tot boycot levering aardappelen

Viersen – De Duitse aardappeltelersvereniging Reka Rheinland roept de telers op geen aardappelen meer te verkopen of alleen tegen een hogere prijs.

”De verwerkende industrie moet zich realiseren dat telers niet meer tegen een dumpprijs van 3,5 cent per kilo aardappelen kunnen produceren”, schrijft voorzitter Martin Dahmen in een open brief. ”Telers gaan met dergelijke lage prijzen uitkijken naar alternatieve teelten.”

Ook roept Dahmen de aardappeltelers op geen pootgoed te bestellen. ”De prijzen van pootaardappelen zijn bijna niet gedaald. Terwijl de aardappeltelers een slecht seizoen meemaken. Wij roepen telers op pas weer pootgoed te kopen als de prijzen naar een redelijk niveau zijn gezakt.”

Dahmen constateert dat de prijs van consumptieaardappelen op de vrije markt is gedaald naar ongeveer € 3,50 per 100 kilo. ”Wij vinden dat aardappelen niet langer tegen zo’n dumpprijs moeten worden verkocht. We roepen de industrie op hun inkoopbeleid te heroverwegen.”

Eerder dit jaar kreeg de Deense aardappeltelersorganisatie Dansk Kartoffelproducentforening een boete vanwege een vergelijkbare oproep. Een Deense rechtbank veroordeelde de organisatie tot een boete van 67.000 euro voor kartelactiviteit. De voorzitter van de bond kreeg een persoonlijke boete van 3.400 euro. De organisatie had leden in 2008 opgeroepen een bodem in de markt te leggen en aardappelen onder te ploegen.

Voorzitter Louis Beemsterboer van akkerbouworganisatie VTA vindt de Duitse oproep veelzeggend. ”Het geeft aan hoe hoog de nood is. Dat de Deense telers zijn beboet geeft aan dat er wat moet veranderen in de kartelregels. Daarom ondersteunen wij de oproep van de SGP om aardappelen onder de marktordening te laten vallen. Dan kunnen we 30 procent van het aanbod bundelen en hebben we als telers wat te vertellen. Maar dat moet wel grensoverschrijdend gebeuren in Noordwest-Europa.”

Of registreer je om te kunnen reageren.