Akkerbouw

Nieuws

Droogteresistente transgene mais toegelaten in VS

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw staat de commerciële teelt van transgene, droogteresistente mais van het bedrijf Monsanto toe.

De toelating kan als een mijlpaal voor transgene teelt worden gezien omdat tot nu toe alleen variëteiten zijn toegelaten die bacteriën kunnen doden of gewasbeschermingsmiddelen zoals Roundup kunnen weerstaan.

Monsanto zegt in een verklaring in 2012 veldproeven te houden zodat boeren de soort kunnen beoordelen. Het bedrijf uit Missouri stelde bij het indienen van het toelatingsverzoek in 2009 dat 40 procent van de opbrengstverliezen in Noord-Amerika het gevolg zijn van een tekort aan vocht in de bodem.

Monsanto richt zich met name op de zogeheten ”plains” in het hart van de VS, waar een kwart van het Amerikaanse maisareaal staat. Tevens denkt het bedrijf de variëteit te kunnen verkopen in regio’s die worden geteisterd door droogte, zoals delen van Afrika, Zuid-Amerika en het zuiden van Europa. De EU wordt vooral als markt op langere termijn gezien, omdat toelating doorgaans lastig is.

Monsanto ontwikkelde de variëteit, MON 87460 geheten, in samenwerking met de Duitse chemiereus BASF. Monsanto vermarkt zaaigoed dat uit de samenwerking voortkomt omdat BASF zich in de landbouw louter richt op de productie en vermarkting van gewasbeschermingsmiddelen en veredeling.

Mais is het grootste gewas in de VS. In het seizoen 2011/2012 telen boeren in de VS op 3,7 miljoen hectare mais. Het areaal ligt daarmee op het op één na hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog.

Of registreer je om te kunnen reageren.