Akkerbouw

Nieuws

Door wratziekte geen teelt Bintjes meer in deel Noord-Brabant

Luyksgestel – In een straal van 10 kilometer rond Luyksgestel in Noord-Brabant mogen tien jaar lang geen Bintje-aardappelen worden geteeld. In het gebied is in een partij aardappelen wratziekte gevonden. De voedselautoriteit NVWA vond de ziekte tijdens het reguliere onderzoek op bruin- en ringrot.

Het Productschap Akkerbouw (PA) heeft het bestaande preventiegebied rond Venray uitgebreid. In het preventiegebied mogen alleen aardappelen worden geteeld van rassen met een resistentiecijfer van 6 of hoger, zegt PA-medewerker Bert Waterink. ”Er kunnen dan nog meer dan honderd rassen worden geteeld. Maar het ras Bintje valt af, en nog enkele andere rassen. De beperking gaat in vanaf de teelt van 2013. Mogelijk hebben telers al pootgoed besteld voor teeltjaar 2012 of zelf pootgoed geteeld.”

Volgens Waterink is fysio 1 van de bodemschimmel Synchytrium endobioticum gevonden bij Luyksgestel. In Nederland komen vier fysio’s (typen) voor: 1, 2, 6 en 18. ”Tegen fysio 1 hebben de meeste rassen het hoogste resistentiecijfer 9 of 10 tegen wratziekte. Wij adviseren de telers in het gebied alleen rassen met de hoogste resistentie te telen. Dat geeft het minste risico op verspreiding.”

Het productschap heeft ruim 220 telers aangeschreven over de aanscherping. Waterink: ”Daar zitten ook telers bij buiten het preventiegebied die mogelijk aardappelland huren in het gebied.”

Of registreer je om te kunnen reageren.