Akkerbouw

Nieuws 559 x bekeken 2 reacties

Brussel beperkt import suiker

Brussel – De Europese Commissie vindt dat er genoeg suiker beschikbaar is in de EU. Dat valt af te leiden uit de laatste importtender tegen een verlaagd invoertarief.

De Commissie heeft de import van nog eens 15.000 ton suiker geaccepteerd. Dat is veel minder dan in de vorige twee tenders.

Om een suikertekort in de EU te voorkomen nam de Commissie vorige maand maatregelen. Suikerproducenten mogen 400.000 ton surplussuiker verkopen als voedingssuiker tegen een heffing van 85 euro per ton. Normaal is de heffing 500 euro. Daarnaast laat de Commissie extra suiker toe in de EU via tenders tegen een verlaagde importheffing.

In de eerste importtender werd 100.000 ton suiker geaccepteerd tegen een invoerheffing van € 252,50. De tweede tender omvatte 36.000 ton tegen € 263,50. In de laatste tender accepteert de Commissie de import van nog eens 15.000 ton tegen heffing van € 269,16. Terwijl er voor 248.077 ton suiker aanvragen waren ingediend.

De Commissie vindt dat er genoeg suiker is in de EU, stelt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Aan het eind van dit seizoen blijft een voorraad over van 1,9 miljoen ton, is de schatting. Daarom wilde de Commissie eigenlijk de invoertenders van januari en februari schorsen, maar dat voorstel kon niet in stemming worden gebracht omdat de interne procedure nog niet was afgerond.”

De woordvoerder verbaast zich er over dat zo weinig importsuiker is geaccepteerd. ”Want de wereldmarktprijs is niet gedaald. Het kan zijn dat de Commissie later in het seizoen nog de mogelijkheid geeft een extra hoeveelheid surplussuiker af te zetten op de voedingsmarkt. Er is immers veel surplussuiker geoogst in de EU.”

Dat zou gunstig zijn voor de bietentelers. Dan kan een groter deel van de surplusbieten worden afgerekend tegen de hogere prijs voor quotumbieten. En de fabrieken hoeven minder surplussuiker door te schuiven naar volgend quotumjaar.

De lidstaten zijn wel verdeeld over de extra import, zegt de woordvoerder. ”Lidstaten die geen eigen suikerproductie hebben willen liever meer import om de prijs te drukken. Lidstaten die wel zelf suiker produceren stellen dat er voldoende suiker is in de EU, waardoor extra import niet nodig is.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kijk de puurste vorm van discriminatie. Het wordt hoog tijd dat er geen granen meer extra ingevoerd worden .
  Dit geldt ook voor andere import zaken zoals vlees van rundvee varkens en kippen.
  Op deze manier bepaalt de politiek wat de boer voor zijn product krijgt. Helaas gunt de politiek de boer helemaal niets boven het slaven loon.

 • no-profile-image

  arend II

  de consument moet goedkoop kunnen vreten anders kunnen ze niet drie keer per jaar op vliegvakantie,en waar betalen wij anders al die linkse ambtenaren van met hun gesubsidieerde melkertbaan...

Of registreer je om te kunnen reageren.