Akkerbouw

Nieuws

Bleker vordert tonnen oogstschadevergoeding terug

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vordert vergoedingen terug van boeren die niet aan de voorwaarden hebben voldaan voor de oogstschaderegeling 2002.

De eis van het ministerie gaat niet alleen over het ten onrechte uitgekeerde bedrag, maar ook over de daarover berekende rente. Zo moet een pootaardappelteler uit Friesland ruim 107.000 euro terugbetalen voor een vergoeding van ruim 89.000 euro.

De Raad van State buigt zich dinsdag over de zaak van vier consumptieaardappeltelers uit Noord-Brabant die het niet eens zijn met de terugvordering door het ministerie. Het gaat voor de telers om bedragen die variëren van enkele duizenden tot bijna 50.000 euro.

Het ministerie is onder meer tot terugvordering overgegaan omdat de telers niet hebben voldaan aan de verplichting om vijf jaar aaneengesloten verzekerd te zijn tegen regenschade. Sommige telers beweren dat ze wel verzekerd zijn geweest, maar dat ze een keer te laat betaald hebben, of soms met terugwerkende kracht alsnog betaald hebben.

Het ministerie betaalde ruim 3,83 miljoen euro uit aan schadevergoedingen. Daar kwam later na bezwaar en beroep nog ruim 31.000 euro bij.

In 2002 bestond nog geen verzekering tegen oogstschade door zware regenval. Na 2002 is die regeling opgezet. De schaderegeling gold voor bedrijven die door de regenval een verlies leden, dat groter was dan 30 procent van de normale productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.