Akkerbouw

Nieuws 278 x bekeken

Bintje-pootgoed fijne sortering snel duurder

Dronten - De prijs van Bintje pootgoed fijne sortering is sinds begin november omhoog geschoten.

De grovere volgen een voor de tijd van het jaar normalere tendens, de handelsnotering (bintje.info) voor de klasse A 28/35 echter stond begin november nog op  42 euro per 100 kilo en kwam vrijdag 23 december in de boeken voor gemiddeld € 63,50. Dit vanwege krappe beschikbaarheid van deze sortering, die zowel prijs- als teelttechnisch verschillende voordelen kent.

De aardappeloogst 2011 is qua volume uitzonderlijk uitgevallen. Vooral voor de verwerkende industrie blijkt dat gunstig. De weersomstandigheden tijdens de groei bevorderden een bovengemiddeld groot formaat knollen. Als gevolg daarvan is er dit seizoen echter maar de helft van de gebruikelijke hoeveelheid pootgoed in de gewilde kleine sortering geoogst. Dat de prijs van juist Bintje omhoog is geschoten komt door huidige lage financiële opbrengsten van de consumptieaardappelen. Telers hebben minder te besteden.

Vooral in België is de vraag naar het doorgaans lager geprijsde Bintje-pootgoed sterk. De vraag wordt momenteel versterkt doordat handelaren die op voorhand partijen hebben verkocht, zich nu willen indekken voor leveringen later. Dat jaagt de prijs op. Overigens is het aantal transacties in pootgoed nog vrij beperkt. De beslissingen met betrekking tot aankoop van pootgoed (raskeuze, volumes) verschuift de laatste jaren meer naar het voorjaar. Bij de aankoop van monopolierassen maakt dat prijstechnisch niets uit, vanwege de vaste prijsstelling. De prijs van vrije rassen, zoals Bintje en Desirée, varieert echter naar gelang de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.