Akkerbouw

Nieuws

Bietentelers profiteren van suikermaatregelen EU

Breda – De bietentelers profiteren van de maatregelen die de Europese Commissie heeft genomen om meer suiker beschikbaar te krijgen voor de voedingsmarkt.

Suiker Unie kan een groter deel van de surplusbieten van oogst 2011 afrekenen tegen de hogere quotumprijs.

Dat zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie. ”We moeten het nog verzilveren, maar in de eindafrekening gaan de telers het wel merken.”

Brussel nam vorige maand maatregelen om een suikertekort in de EU te voorkomen. Suikerproducenten mogen 400.000 ton surplussuiker verkopen als voedingssuiker. Dan moeten ze een heffing betalen van 85 euro per ton. Normaal staat daar een boete op van 500 euro per ton. De Commissie heeft de aanvragen hiervoor voor 21,7 procent toegewezen.

Sikken is blij met deze maatregel, maar niet met de heffing. ”Dat moeten de suikerproducenten betalen en komt dus ten laste van Suiker Unie.”

De telers krijgen dit seizoen voor alle surplusbieten 25 euro per ton betaald. Ze hoeven niks door te schuiven naar volgend seizoen. Over een groter deel van de surplusbieten krijgen ze dus de quotumprijs betaald, die Suiker Unie volgend voorjaar vaststelt.

Naast de verschuiving van surplussuiker naar de quotummarkt, laat de Commissie extra suiker toe in de EU via tenders tegen een verlaagde importheffing. De Commissie heeft tot nu toe 136.000 ton suiker als extra import geaccepteerd. Sikken verwacht niet dat de extra import veel effect op de suikerprijs gaat hebben.

De Commissie heeft ook het exportquotum vergroot van 650.000 naar 1,3 miljoen ton. Sikken: ”Daar profiteren we van, want dan kunnen we meer surplussuiker exporteren en hoeven we minder suiker door te schuiven naar volgend seizoen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.