Akkerbouw

Nieuws 207 x bekeken

Analisten verwachten prijsdaling mais

Washington - De maisprijs is volgend jaar op de termijnmarkt in Chicago 30 procent lager dan dit jaar. Dat verwachten analisten, blijkt uit een rondgang van financieel persbureau Bloomberg onder 24 analisten.

De analisten verwachten een sterke groei van het maisareaal in de wereld. Dit jaar lag de maisprijs zelf een tijdje boven de tarweprijs, hetgeen vrij ongebruikelijk is. Daardoor konden akkerbouwers hoge saldo’s halen met de maisteelt.

De wereldwijde maisproductie is zes jaar achter elkaar gegroeid. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de maisproductie dit seizoen uitkomt op een record van 867,5 miljoen ton. Dat is een stijging van 25 procent in zes jaar.

Ondanks de grote productie krimpen de wereldwijde voorraden. De VS verwerkt veel mais tot bio-ethanol. En China importeert een recordhoeveelheid mais, omdat de groeiende vleesconsumptie de behoefte aan veevoer opjaagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.