Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Agrifirm: sojateelt niet zo rendabel als graan

Apeldoorn – In Nederland geteelde soja haalde dit jaar op proefvelden een opbrengst van ongeveer 3 ton per hectare. Dat valt coöperatie Agrifirm mee. Maar soja kan nog niet concurreren met graan. Agrifirm gaat volgend jaar verder met het onderzoek.

Agrifirm werkt samen met een kweekbedrijf dat drie rassen beschikbaar heeft gesteld, zegt Ruud Tijssens, directeur Corporate Affairs. ”De proeven zijn uitgevoerd in Noord-Brabant, Limburg en Flevoland door het kweekbedrijf en door het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving.”

De soja had dit jaar een moeilijk groeiseizoen, stelt Tijssens. ”Toch vielen de opbrengsten mee. Maar met deze opbrengsten kan de sojateelt nog niet concurreren met graan en is commercieel nog niet aantrekkelijk voor akkerbouwers.”

Agrifirm heeft ook meegedaan aan een onderzoek in Polen. Daar is gemiddeld 2 ton per hectare geoogst. Tijssens: ”Ook in deze proef is geconcludeerd dat de sojateelt in Polen mogelijk is, maar nog niet concurrerend met granen.”

Toch is Tijssens optimistisch over de teelt in Noordwest-Europa. ”Boeren krijgen steeds meer interesse in de teelt van soja voor veevoer. Er is een ras aangemeld voor plaatsing op de rassenlijst. We hebben een teelthandleiding gemaakt. Ook zijn de eerste ontheffingen voor gewasbeschermingsmiddelen op sojabonen verleend. Het is belangrijk om in 2012 aansluiting te vinden met andere partijen in de markt om lokaal geteelde soja commercieel aantrekkelijk te maken. Als dit lukt, dan is er met soja uit Noordwest-Europa een duurzaam alternatief voor soja uit Zuid-Amerika.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Zonderland

    Dat is helemaal niet echt slecht die 3 ton per ha. Hier in Ontario ligt de gemiddelde opbrengst op ongeveer 3300 kg per ha. Met de juiste rassen en goede teelttechniek moet het dus ook in Nederland mogelijk zijn om het opbrengstniveau op een hoger peil te brengen. Dan is het de vraag wat het per kg op kan brengen in de markt. Hier ligt de prijs aan de boer rond de $ 10 per bushel, omgerekend 27 eurocent per kg.

Of registreer je om te kunnen reageren.