Akkerbouw

Nieuws 209 x bekeken

Abare verhoogt exportraming Australische tarwe

Canberra – Grondstoffenbureau Abare heeft de raming voor de Australische tarweoogst in het seizoen 2011/2012 met 2 miljoen ton verhoogd tot 28,3 miljoen ton.

Daarmee zal de oogst hoger uitkomen dan de recordoogst van 27,9 miljoen ton, die vorig seizoen is neergezet. Australië lijkt de Europese Unie te overtreffen als tweede grootste exporteur.

Abare verhoogde tevens het verwachte exportvolume met 1,2 miljoen ton tot eveneens een nieuw recordniveau van 21,6 miljoen ton. Daarmee zal de export volgens de raming 3 miljoen ton hoger uitkomen dan vorig jaar. Australië haalt daarom EU in als tweede grootste tarwe-exporteur na de VS.

Toch staan niet alle signalen op groen. Door een beperkte opslagcapaciteit zal mogelijk een deel van de tarwe voor minder dan optimale prijzen worden uitgevoerd, aldus de Commonwealth Bank of Australia. Bovendien lijkt een relatief groot deel van de tarwe door forse regenval slechts van voerkwaliteit te zijn.

Aziatische landen vormen de belangrijkste klanten van Australische graan. Daardoor concurreert het land vooral met de VS. Voor de EU zijn Noord-Afrika en het Midden-Oosten de belangrijkste markten.

Of registreer je om te kunnen reageren.