Akkerbouw

Nieuws 272 x bekeken

Aardappelteler Tepper nog steeds vast in Libanon

New Brunswick – De familie van de opgesloten aardappelteler Henk Tepper vraagt de Canadese regering om Libanon te bewegen Tepper over te brengen naar Canada.

Twee Canadese senatoren, Pierrette Ringuette en Mac Harb, hebben Tepper in de gevangenis in Libanon bezocht. Zij stellen dat hij er slecht aan toe is, meldt het Canadese televisiestation CTV News.

De 44-jarige Tepper zit sinds 23 maart in een Libanese gevangenis op verdenking van de handel in aardappelen met een ringrotbesmetting. In 2007 verkocht de Nederlandse teler, die tot Canadees is genaturaliseerd, consumptieaardappelen aan Algerije. Algerije verkocht de aardappelen door aan Syrië onder de marktwaarde.

Hierop startte Tepper een civiele procedure tegen Algerije om de schade te verhalen. Algerije beschuldigt Tepper van documentvervalsing en zette hem op een internationale opsporingslijst. Daarop is Tepper in Libanon gearresteerd en gevangen gezet.

De senatoren zijn verontwaardigd dat Tepper na negen maanden nog steeds niet in staat van beschuldiging is gesteld. Ook vinden ze dat de Canadese regering te weinig doet om Tepper vrij te krijgen. Volgens senator Harb zijn de Libanese autoriteiten best bereid Tepper over te dragen aan Canada.

Minister van Buitenlandse Zaken Diane Ablonczy zei vorige week echter dat de vrijlating van Tepper gecompliceerd is. Libanon wil zich houden aan internationale afspraken over uitlevering van verdachten.

Tepper ontkent de beschuldiging van valsheid in geschrifte en stelt dat de aardappelen zijn gekeurd vóór ze werden verscheept naar Algerije. Ze voldeden aan de eisen die Algerije stelt aan de import van aardappelen.

De boerderij van Tepper in Drummond wordt beheerd door een curator. Volgens CTV heeft de boer een schuld van 11 miljoen Canadese dollar (8,2 miljoen euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.