Akkerbouw

Nieuws 517 x bekeken

Aardappeldrempels tegen bodemerosie

Wageningen – Aardappeldrempels, kleine verhogingen tussen de aardappelruggen, blijken een effectieve maatregel tegen bodemerosie. Dat meldt het interregionale project Bodembreed, dat adviesbureau DLV Plant onderzoek naar alternatieven voor niet-kerende grondbewerking liet doen.

Niet-kerende grondbewerking en bodembedekking zijn manieren om bodemerosie in heuvelachtige gebieden tegen te gaan. Maar er zijn situaties, bij bijvoorbeeld specifieke grondsoorten en kwetsbare teelten, waarin deze methodes niet wenselijk zijn. Verschillende maatregelen zijn bekeken en het systeem van drempels bij de ruggenteelt komt als beste uit de bus. De beoogde waterberging is ermee gerealiseerd en het systeem is bovendien inpasbaar in de besdrijfsvoering. De drempels kosten 40 euro per hectare.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.