Akkerbouw

Nieuws 460 x bekeken

Wereldproductie suiker groter dan verbruik

Washington – De wereld produceert dit seizoen meer suiker dan die verbruikt. Daardoor nemen de voorraden voor het eerst sinds jaren toe.

Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een rapport over de suikermarkt. USDA raamt de wereldproductie in 2011/2012 op 168 miljoen ton ruwe suiker. Dat is 4 procent meer dan vorig seizoen. Het verbruik stijgt 2 procent naar 159 miljoen ton.

Brazilië, de grootste producent en exporteur van suiker ter wereld, produceert minder suiker door een slecht groeiseizoen, schrijft USDA. ”Maar dat wordt grotendeels goedgemaakt door de hogere producties in de EU, Rusland en Thailand, ondanks het feit dat het laatste land veel last heeft van overstromingen.”

Volgens USDA stijgt de suikerproductie in de Europese Unie met 12 procent naar een record van 16,74 miljoen ton. Ook de Russische productie gaat naar een record van 4,8 miljoen ton. Daardoor hoeven de EU en Rusland minder suiker te importeren.

Op de termijnmarkt in Londen zakte de suikerprijs donderdag naar 629 dollar per ton voor levering in maart. Eind vorige week stond het maartcontract nog op 640 dollar. Voor levering in oktober 2012 wordt nog maar 609 dollar betaald. Vrijdag zakten de suikerprijzen weer iets verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.