Akkerbouw

Nieuws 341 x bekeken

Wagenings onderzoek biedt perspectief voor koolplant

Wageningen – Onderzoek van Wageningen Universiteit in samenwerking met de universiteit van Rennes biedt perspectieven voor een andere aanpak van het koolmotje.

Dat stelt onderzoeker Erik Poelman, die over het onderzoek publiceert in het wetenschappelijk tijdschrift Pnas.

Onderzoeker Poelman van het Laboratorium voor Entomologie in Wageningen heeft gekeken naar de relatie tussen de koolplant, sluipwespen, rupsen en het koolmotje.

Planten maken geurstoffen aan, als ze worden aangevreten. De geurstoffen trekken sluipwespen aan, die zich storten op de schadelijke rupsen. De rupsen maken vervolgens stoffen aan, die de koolplant stimuleren zich beter te weren tegen koolmotjes, voor de plant schadelijke nachtvlinders.

Volgens Poelman is de ontdekking “spectaculair” en kan de ontdekking ”helpen bij de ontwikkeling van een milieuvriendelijke bescherming van koolplantjes tegen koolmotjes.” Omdat het koolmotje wereldwijd resistentie heeft ontwikkeld tegen tal van bestrijdingsmiddelen, is het biologische alternatief perspectiefvol.

Of registreer je om te kunnen reageren.