Akkerbouw

Nieuws

'Voorzichtig met koolzaad in bouwplan met veel koolsoorten'

Horst – Groentetelers moeten voorzichtig zijn met het opnemen van koolzaad in hun bouwplan. Als ze ook veel koolsoorten telen, kan koolzaad de ziektedruk behoorlijk verhogen.

Dat zegt teeltbegeleider Piet van der Haas van Mertens Adviesbureau in Horst. Van der Haas reageert op de resultaten van het onderzoeksproject De Energieboerderij. Die komt tot de conclusie na vier jaar onderzoek dat de teelt van koolzaad en verwerking tot puur plantaardige olie duurzaam is en voldoet aan de eisen die de EU stelt aan duurzame energie.

Van der Haas stelt dat koolzaad wel past in een vruchtwisseling met granen en bieten. ”Maar de ervaring leert dat koolzaad in het bouwplan erg nadelig kan zijn, als je ook veel koolsoorten als bloemkool, spruitkool of spitskool teelt. Dan zie je dat telers meer last krijgen van koolzaadglanskever, witte vlieg, aaltjes, valse meeldauw en verticillium. Daar moeten ze dan veel tegen spuiten. Dat is niet duurzaam.”

Ook heeft koolzaad als nadeel dat de oliehoudende zaden lang kiemkrachtig blijven, zegt Van der Haas. ”Daardoor blijf je lang last houden van opslag.”

Of registreer je om te kunnen reageren.