Akkerbouw

Nieuws 188 x bekeken

Volume graanexport hoger dan gebruikelijk

Brussel – Exporteurs in de EU hebben de afgelopen week voor 845.1761 ton aan uitvoercertificaten voor graan aangevraagd.

Het volume ligt fors hoger dan gebruikelijk. Het betreft 605.000 ton tarwe en tarwebloem, 140.883 ton mais en 92.785 ton gerst. Dat blijkt uit cijfers verzameld door het Productschap Akkerbouw.

De EU is dit seizoen netto-exporteur van 5 miljoen ton graan. Importeurs vroegen voor 127.8674 ton graan invoercertificaten aan. Het grootste deel, ruim 101.000 ton, betreft mais. Oekraïne ontpopt zich sinds het opschorten van de uitvoerbelasting als een grote exporteur van mais naar de EU en dan vooral Spanje.

In de eerste week van november verkocht Oekraïne 500.000 ton graan.

De Europese Commissie heeft een voorstel tot schorsing van invoerrechten voor tarwe en gerst besproken met lidstaten maar nog niet tot besluitvorming ingebracht. Mogelijk komt het onderwerp op 24 november wel ter stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.