Akkerbouw

Nieuws 180 x bekeken

Verzwakking euro houdt graannoteringen stabiel ondanks Griekse onrust

Parijs – Omdat de euro in waarde is gedaald heeft hernieuwde onrust over de Griekse staatsschuld niet geleid tot een grote daling op de graanmarkt.

Maaltarwe noteerde op de termijnmarkt in Parijs het grootste deel van de dag rond de 186,75 euro, 0,1 procent onder het niveau van een dag eerder. De onzekerheid voor de komende dagen neemt echter wel toe.

De euro kwam dinsdag uit op een waarde van 1,36 dollar, tegen 1,40 dollar een dag eerder. De lagere waarde maakt volgens analisten dat de vraag naar graan uit de Eurozone vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten stabiel blijft.

Op de graanmarkt zijn de komende dagen de ogen gericht op Oekraïne en Griekenland. Recent zijn de Oekraïense exportheffingen op tarwe verdwenen en normaliter zijn Duitsland en Frankrijk geen partij voor graanleveranciers uit het Zwarte Zee gebied. Oekraïne sloot dinsdag samen met Rusland een leveringsdeal met Egypte.

In Griekenland staat de regering van premier Georgios Papandreou op de rand van een politieke afgrond. In Griekenland zijn veel mensen ongerust over de bezuinigingsmaatregelen van de overheid. De maatregelen zijn gekoppeld aan een reddingsoperatie door lidstaten uit de Eurozone en het IMF.

Door het referendum lijkt het plotseling weer mogelijk dat Griekenland toch failliet kan gaan, met grote verliezen voor de Eurozone en met name banken tot gevolg. Een dergelijk ongecontroleerd faillissement kan leiden tot een diepe recessie in heel Europa en mogelijk daarbuiten, waarschuwen economen.

Of registreer je om te kunnen reageren.