Akkerbouw

Nieuws

Veldproef om sclerotinia onder de duim te krijgen

Dronten – Om aardappeltelers in het noordoostelijk zandgebied handvatten te geven in de strijd tegen sclerotinia, heeft adviesbureau DLV Plant samen met Belchim en het Productschap Akkerbouw een veldproef met het middel Constans aangelegd.

Voor het afgelopen seizoen was sclerotinia, rattenkeutelziekte, een onbekend verschijnsel in de Veenkoloniën. Dit jaar heeft de schimmelziekte echter tot veel problemen en dus opbrengstderving geleid.

DLV geeft aan dat het bekend is dat Constans goed werkt tegen de ziekte, maar dat het tijd nodig heeft. Daarom is het direct na de oogst van een aangetast gewas met een schijveneg tot 10 centimeter diepte ingewerkt.

Verder kunnen telers ook zelfmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld een hoge dosis Shirlan, wat een nevenwerking heeft tegen sclerotinia, bij de phytophthorabestrijding. De aanvullende waarde hiervan wordt ook nog beproefd.

Of registreer je om te kunnen reageren.