Akkerbouw

Nieuws

VWA: extra controle op Goeree Overflakkee

Den Haag – De 250 aardappeltelers op Goeree Overflakkee moeten in 2012 al hun machines, installaties en opslagplaatsen die ze gebruiken voor aardappelen reinigen en ontsmetten. Ook worden ze streng gecontroleerd op het gebruik van illegaal pootgoed.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hoopt met de maatregelen nieuwe uitbraken van ringrot in de Zuid-Hollandse regio te voorkomen. De eerste besmetting van dit jaar dateert van september op het sorteerbedrijf van een handelaar, zegt een VWA-woordvoerder. ”Uit het vervolgonderzoek kwamen twee besmettingen bij telers naar boven. Er zit zoveel tijd tussen omdat het lastig was de administratie van het bedrijf door te werken. Op basis van het vervolgonderzoek verwachten we geen nieuwe besmettingen. Wij maken niet bekend in welke rassen of bij welke bedrijven ringrot is gevonden.”

De VWA vond in 2009 een zware ringrotbesmetting op Goeree Overflakkee. Het leidde tot zeven besmette percelen op meerdere bedrijven op Goeree Overflakkee en één besmet perceel in België.
In 2010 trof de VWA ringrot aan op twee bedrijven op Goeree Overflakkee. Het leidde tot twee besmettingen op andere plaatsen. In alle gevallen vermoedt de VWA gebruik van illegaal pootgoed.

Voorzitter Adrie Bossers van ZLTO-Akkerbouw keurt het gebruik van illegaal pootgoed af. ”Zo kan de ringrotvrije status van Nederland in gevaar komen. De export van consumptieaardappelen en pootgoed is essentieel voor de sector. Bovendien is de aardappelteelt belangrijk voor veel akkerbouwbedrijven. Dit is schadelijk voor alle telers, en vooral voor die op Goeree Overflakkee.”

Of registreer je om te kunnen reageren.