Akkerbouw

Nieuws 414 x bekeken 1 reactie

USDA: graanmarkt in EU blijft krap

Brussel – De graanmarkt in de EU blijft krap, hoewel de lidstaten meer graan hebben geproduceerd dan eerder was gedacht. De krapte wordt veroorzaakt doordat het verbruik in de EU steeds meer toeneemt, schrijven de Amerikaanse landbouwattachés in de EU in een rapport over de Europese graanmarkt.

”Het graanverbruik neemt vooral toe in Duitsland, de Benelux en Spanje. Er wordt meer graan gebruikt voor veevoer en bio-ethanol. Het is nog onduidelijk wanneer stilgelegde ethanolfabrieken in Groot-Brittannië weer gaan draaien en wanneer de in aanbouw zijnde installaties in gebruik worden genomen. Dat kan het verbruik aanzienlijk beïnvloeden.”

De Amerikaanse attachés stellen verder dat er zorgen zijn over de pas gezaaide wintergranen. ”Droog weer belemmerde de ontwikkeling van de wintergranen in het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Roemenië en Hongarije. Vooral in het noorden en westen van Europa zijn zorgen over het tekort aan neerslag. ”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Waarom moet de U.S.D.A.de graanmarkt over heel de wereld blijven bepalen.In eigen land ( Amerika )zeggen ze al jaren dat het verbruik van mais voor veevoer en export toeneemt.Integendeel deze dalen al jaren,alleen het verbruik voor het nuttelose ethanol stijgt ieder jaar met 5%. Europa willen ze dezelfde weg op sturen om de tarwe en maisprijzen hoog te houden.zie :ag agricultural marketing resource center renewable In Amerika stoppen de openlucht groentetelers ,pindaboeren en luzeretelers massaal en gaan mais telen voor ethanol .Daarmee is ook de heksenjacht op hun Mexicaans personeel opgelost,de Amerikanen willen dit werk niet doen. 40% van de amerikaanse mais wordt nu al verwerkt tot ethanol daarmee wordt nog maar 2% van de aardolie vervangen ,de oliebaronnen zullen wel gaan zien dat ethanol geen concurent voor hen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.