Akkerbouw

Nieuws 662 x bekeken

Telers in Flevoland beregenen tulpen

Dronten – In Flevoland worden op dit moment tulpen beregend. Adviseur Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant noemt dat erg uitzonderlijk. ”Het geeft aan hoe lang het al droog is. De tulpen zijn net geplant. De bedden hebben nog geen aansluiting met de ondergrond. Er vindt geen capillaire opstijging plaats van water, waardoor de tulpen in droge grond staan. Dat gaat ten koste van de groei en leidt tot opbrengstdaling.”

Volgens Hooijman worden in Flevoland vooral tulpen beregend die op zwaardere grond zijn geplant. ”Op die grond duurt het langer voor de aansluiting met de ondergrond is hersteld na het planten.”

Hier en daar wordt ook wintertarwe beregend. Hooijman heeft dat niet zelf gezien, maar kan het zich wel voorstellen. ”Als de tarwe kiemt maar geen water vindt raken de planten uitgemergeld. Bij wintertarwe kan de uitstoeling in het voorjaar nog veel goed maken als je in de winter wat planten kwijtraakt. Bij tulpen leidt iedere verdroogde plant tot opbrengstderving.”

Of registreer je om te kunnen reageren.