Akkerbouw

Nieuws

Suikerprijs daalt door hoge oogstverwachtingen

Londen – De suikerprijs is vorige week op de termijnmarkt in Londen bijna 4 procent gedaald.

Vrijdag sloot het eerst aflopende suikercontract op $ 652,10 per ton. Vrijdag een week eerder lag de prijs nog op $ 678,40. De suikerprijs daalt de laatste maanden. Op 13 juli dit jaar noteerde het eers taflopende termijncontract in Londen nog een record van $ 876,30.

De prijs daalt vanwege de goede oogstprognoses. Marktbureau FO Licht verwacht in seizoen 2011/2012 een productie van 174,1 miljoen ton ruwe suiker. Dat is 8,4 miljoen ton meer dan vorig seizoen. De EU, China en Rusland produceren meer suiker dan vorig seizoen. In Brazilië daalt de productie. Maar daar wordt minder suiker verwerkt tot bio-ethanol dan in voorgaande jaren.

Ondanks de hoge productie in de EU vrezen diverse lidstaten een suikertekort. Het quotum heeft een vaste omvang. Lidstaten dringen bij de Europese Commissie aan op maatregelen om te voorkomen dat hun voedingsindustrie te weinig suiker kan kopen. De Commissie heeft nog geen maatregelen aangekondigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.