Akkerbouw

Nieuws 256 x bekeken 1 reactie

Suikeroogstraming Brazilië opnieuw omlaag

São Paulo – Brancheorganisatie Unica heeft de suikeroogstraming voor de belangrijkste suikerregio van Brazilië voor de derde maand op rij naar beneden bijgesteld, tot 30,8 miljoen ton.

Het betreft een beperkte daling van 2,4 procent, maar Unica zegt in een bijgevoegd commentaar dat het komende jaar geen groot herstel van de suikerproductie in Brazilië moet worden verwacht. Brazilië geldt als grootste exporteur van suiker.

Het nieuws volgt op berichten dat de Thaise oogst gedecimeerd is door aanhoudende overstromingen, die de prijs voor suiker reeds deden stijgen. Thailand is na Brazilië de grootste suikerexporteur. De lagere suikeropbrengst in Brazilië kent meerdere oorzaken. Unica verklaart dat de opbrengst van suikerriet op een perceel na vijf tot zes teeltjaren drastisch kan dalen.

De opbrengst ligt dit jaar volgens Unica circa 20 procent lager dan het meerjarig gemiddelde. Relatief veel suikerriet in Brazilië is al meer dan tien jaar oud. Door de financiële crisis is de laatste drie jaar weinig door Braziliaanse boeren geïnvesteerd in het compleet vernieuwen van plantages. De ziektedruk was dit jaar tevens hoog.

Analisten verwachten dat de volgende raming onder de 30 miljoen ton uit komt en dat de tegenvallende Braziliaanse productie de prijs voor suiker op de termijnmarkten de komende maanden ondersteunt, en mogelijk omhoog duwt naar nieuwe records. Het ineenstorten van de wereldeconomie kan deze analyse ongedaan maken, omdat deze de olieprijs scherp kan doen dalen. De suikerprijs is via de ethanolmarkt gekoppeld aan de oliemarkt. Unica verlaagt de raming voor ethanolproductie met 3 procent tot 20,4 miljoen ton.

De Braziliaanse ramingen zijn gewoonlijk gebaseerd op het midden-zuiden van het land, waar 90 procent van de Braziliaanse suikerproductie plaats vindt. De Nederlandse suikerproducent Cosun koopt via de Londense handelsonderneming ED & F Man Braziliaanse suiker bij wanneer onvoldoende bietsuiker voorradig is.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als de inhoud van dit artikel klopt gaat er nu al 60% van de suikerproduktie van brazilie in onrendabele ethanolpproduktie!!!!!!! In Amerika 40% van de maisproduktie.En dan zeggen de geleerden nog dat de oppervlakte van biobrandstoffen in de wereld maar minimaal is.Het resultaat is inderdaad maar minimaal.In amerika vervangt de etanol maar 6,6% van de benzine in totaal maar 2% van het gebruik van aardolie.In brazilie is de bijmenging van ethanol met benzine ook maar rond de 15%.Het kan ook niet anders,ik zag pas op de V.R.T.een reportage over de waalse staalindustrie rond Luik.Deze is ontstaan begin jaren 1800 De staalovens werden toen nog gestookt met hout,binnen enkele jaren waren alle bossen in wallonie gekapt.Daarna hebben ze de steenkolen gevonden ,deze steenkolen en aardolie is het resultaat van een begroeing van miljoenen jaren.Dus een eenjarig gewas zoals suiker en mais is maar een druppel op een gloeiende plaat als energie voortbrenger.Het is een zeepbel die op springen staat de ethanolproduktie.De volgende 40 jaar stijgt de wereldbevolking van 7miljard naar 9 miljard denkt men.De afgelopen 40 jaar zijn we van 3,5 miljard naar 7 miljard inwoners gegaan,dus de afgelopen 40 jaar zijner 3,5 miljard mensen bijgekomen!!!!!! De graan en suikerprijzen zijn in die priode altijd laag geweest behalve de laatste 6 jaar toen de produktie van biobrandstoffen veel te snel gestegen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.