Akkerbouw

Nieuws

Suiker geeft Brits ABF flinke oppepper

Londen – Het Britse voedings- en winkelbedrijf Associated British Foods ABF heeft in het boekjaar tot half september een omzet gedraaid van ruim 12,75 miljard euro, 9 procent meer dan een jaar eerder.

De suikerdivisie, tegenwoordig bekend als AB Sugar, droeg daaraan bijna 2,5 miljard bij wat een omzetgroei van 10 procent vertegenwoordigde. De operationele winst van AB Sugar nam met 31 procent toe naar 360 miljoen, dat is eenderde van de concernwinst van 1,07 miljard.

AB Sugar kon die recordwinst vooral realiseren door de record-suikerprijzen op de wereldmarkt. Dat maakte het ook mogelijk de extra kosten door ernstige oogstproblemen in zowel Groot-Brittannië als Afrika op te vangen. AB Sugar is, na de overname van het Spaanse Azucarera en met de groeiende activiteiten in Zuid-Afrika en China – met inmiddels al 34 fabrieken voor zowel riet- als bietsuiker -, nu één van de grotere multinationals op het gebied van suiker en daarvan afgeleide producten.

De divisie AB Agri, die vooral graan en koolzaad verwerkt tot onder meer veevoer en voedingsingrediënten maar ook landbouwkundige adviezen geeft, zag de omzet met 18 procent toenemen naar 1,3 miljard. De operationale winst daarop komt echter niet hoger uit dan zo’n 47 miljoen euro. Ook deze divisie heeft fabrieken in China, naast die in Groot-Brittannië, en verkoopt haar producten wereldwijd. Daarnaast kon dochterbedrijf Frontier profiteren van de wisselvallige graanprijzen ‘die buitengewone kansen voor de graanhandel creëerde.’

ABF haalt tenslotte een toenemend deel van de omzet, dit boekjaar 3,53 miljard euro, uit haar retailtak Primark, een sterk expanderende keten van lage-prijzen kledingzaken die ook in ons land filialen heeft. Primark zag de verkopen flink stijgen maar moest op de winst inleveren doordat de hogere inkoopkosten voor kleding niet geheel aan de klant werden doorberekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.