Akkerbouw

Nieuws

Senaatscommissie wil speculatie in VS verder beperken

Washington – Speculatie op goederentermijnmarkten moet worden beperkt. Dat stelt voorzitter Carl Levin van het Subcommittee on Investigations. Deze commissie van de Amerikaanse senaat doet onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de financiële crisis van 2008.

Op een hoorzitting in Washington zei Levin dat stabiele en redelijke prijzen van goederen zoals granen en metalen essentieel zijn voor het economisch herstel en de werkgelegenheid. ”Het heeft invloed op de brandstofprijzen, kosten voor elektriciteit en verwarming, voedselprijzen en kosten voor computers en metalen. Het raakt ieder gezin en bedrijf in de VS. De prijzen op de goederenmarkten moeten een afspiegeling zijn van vraag en aanbod en niet van de activiteiten van speculanten. Commerciële bedrijven willen hun prijsrisico’s afdekken op de termijnmarkten. Speculanten willen alleen maar profiteren van prijsbewegingen. Dat leidt tot grotere prijsschommelingen.”

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de Amerikaanse toezichthouder op de beurzen, heeft vorige maand maatregelen voorgesteld om speculatie tegen te gaan. Zo wordt onder meer het maximaal aantal openstaande posities verder beperkt. Levin hoopt dat dit helpt om speculatie terug te dringen, zei hij tijdens de hoorzitting. ”De commissie zal daar streng op toezien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.